no passis de roda a roda

NO PASSIS DE RODA A RODA és un programa de LALLIGA dirigit a la Comunitat Educativa, iniciat als anys 90 en Escoles, IES i Universitats, per tal de FOMENTAR VALORS, ACTITUDS I HÀBITS SALUDABLES envers les problemàtiques de les persones amb discapacitat.

Aquest programa parteix de la convicció que qualsevol canvi de mentalitat de la societat comença per l’educació de les persones que la integren, posant especial èmfasi en els més joves perquè configuraran, precisament, la societat futura i la nodriran dels valors que hagin incorporat a la seva vida i accions.

VALORS

NO PASSIS DE RODA A RODA combina els relats de vida de joves esportistes amb discapacitat (per accident de trànsit o malaltia) amb la experiència, per uns minuts i en primera persona, de seure en una cadira de rodes i practicar un esport.

PROACTIVITAT

També aporta una visió sobre L’ACCESSIBILITAT UNIVERSAL i aprendre a detectar barreres arquitectòniques i urbanes que dificulten la vida quotidiana del col·lectiu. Tot plegat, per col·laborar en formar ciutadans respectuosos i PROACTIUS vers el col·lectiu de les persones amb discapacitat i en fer una societat més justa per a tots.

HÀBITS SALUDABLES

L’activitat s’introdueix en el temari de continguts d’Educació Física relacionats amb el cos humà -concretament amb patologies que redueixen la mobilitat de la  persona- i amb la pràctica d’exercici físic i de l’esport.

EL PROGRAMA

No passis de Roda a Roda (presencial)

FASE 1

  • Presentació de l’entitat, dels diferents tipus de discapacitat i de les activitats del programa que es portaran a terme;
  • Xerrada interactiva amb una/dues  persones amb discapacitat física sobre com és el dia a dia d’una persona amb discapacitat, les dificultats amb les quals es troba i com intenta superar-les; 

FASE 2

  • Realització d’una activitat pràctica escollida pel centre educatiu (com pot ser la pràctica d’un esport adaptat/unificat o un circuit de detecció de barreres arquitectòniques per l’espai de l’escola). 

FASE 3

  • L’activitat es complementa amb una activitat final de Proactivitat, en la qual els alumnes analitzen alguns espais del seu entorn per a detectar barreres arquitectòniques i urbanes i fer fotografies que envien a lalliga o elaboració de frases curtes després de reflexionar sobre tot el que han viscut durant l’activitat.

No passis de roda a roda en format VIRTUAL

L’any 2022 es va decidir mantenir aquest format, ja que hi va haver centres que ho demanaven.

La proposta als centres va ser (com el 2021) la de fer el programa mitjançant el mètode FLIPPED CLASSROOM (aula invertida) i un WEBINAR amb els monitors amb discapacitat, seguit d’una acció de PROACTIVITAT envers la defensa de l’ACCESSIBILITAT UNIVERSAL. 

També es va tenir especial cura en respectar i mantenir  la mateixa filosofia i l’esperit fomentar valors, actituds i hàbits de vida saludable i donant a conèixer una realitat moltes vegades desconeguda i més habitual del que podria semblar: ser-ne conscients, valorar-la i integrar-la al món que ens envolta.